Vrijwilliger worden

Zoekt u een uitdaging? Houdt u van oude kinderboeken? Vindt u het leuk om met mensen te werken? Kunt u met een computer werken en heeft u een paar uurtjes per week over die u op een leuke manier wilt besteden?
Word dan vrijwilliger bij StOK!

StOK heeft eind 2013 haar pand in Zutphen verlaten en is een zelfstandig onderdeel binnen de Bibliotheek Deventer geworden.

Het bestaan van StOK hangt af van de inzet van vrijwillige medewerkers, want StOK heeft geen betaalde krachten in dienst. Vrijwilligers hebben de dagelijkse leiding, verzorgen vitrines, verzorgen lezingen, repareren boeken en ontvangen met veel plezier leners, lezers en andere geïnteresseerden. Iedereen krijgt de ruimte om na een vrijblijvende "snuffelperiode" die activiteiten uit te voeren waar hij/zij plezier in heeft.

Ons gezellige team kan altijd versterking gebruiken. De hoeveelheid tijd die u er in wilt steken wordt in overleg geregeld. Interesse? Neem voor meer informatie contact met ons op!

Momenteel zijn er vacatures voor:
- bestuurslid STOK
- algemeen medewerkers StOK
- hoofdredacteur nieuwsbrief StOK

Vacature bestuurslid StOK

Functieomschrijving
Ons kinderboekenleenmuseum bestaat ruim 15 jaar. Als bestuurslid bepaalt u mede het beleid van Stichting ’t Oude Kinderboek t.a.v. de sfeer en werkwijze binnen de stichting, de boekencollectie, de verspreiding van de (digitale) bestanden, de financiën en de huisvesting.
De huisvesting brengt nieuwe ontwikkelingen met zich mee die extra aandacht van het bestuur gaan vragen.

Vereisten
Goede contactuele eigenschappen en HBO-niveau zijn voorwaarden.
Binnen het in principe vijfhoofdige bestuur dat 4 tot 5 keer per jaar steeds ca 1.5 uur bijeenkomt, wordt steeds gezocht naar gemeenschappelijke standpunten t.a.v. het beleid. Kleinere zaken worden onderling per mail afgehandeld. Dit alles in nauw overleg met de medewerkers, die ook in het bestuur een vertegenwoordiging hebben. StOK werkt met een zeer beperkt budget waardoor ook de bestuursfunctie onbetaald is.
Soms verrichten bestuursleden ook hand en spandiensten bij de uitvoerende werkzaamheden.

Opmerkingen
Na een kennismakingsgesprek loopt u enkele maanden mee, gevolgd door een evaluatie.
Affiniteit met (oude) kinderboeken draagt bij tot het prettig samenwerken in een enthousiast team, waarin het samen plezier beleven in de omgang met mensen en boeken voorop staat.
Als u de instandhouding van een culturele instelling als een uitdaging ziet en het interessant vindt om de werkzaamheden van StOK binnen het grotere geheel van de BD goed te laten verlopen neem dan contact met ons op.

Pim van Hulst, voorzitter

Vacature medewerker StOK

Functieomschrijving
StOK verkrijgt haar boeken uitsluitend door schenkingen. Het helpen uitzoeken en verwerken van die schenkingen vormt het hoofdbestanddeel van uw werkzaamheden.
Daarnaast bent u samen met een ervaren collega gedurende een dagdeel van 3 uur aanwezig in het kinderboekenleenmuseum StOK. Uw taken zijn o.a.: bezoekers ontvangen, informatie geven over de doelstelling en zo nodig de bezoeker helpen om een antwoord te vinden op vragen. Op het moment zijn de openingsuren op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur. Graag gaan we ook op vrijdag open als daar genoeg vrijwilligers voor zijn.

Vereisten
Goede contactuele eigenschappen en enige computerervaring zijn vereist. Affiniteit met (oude) kinderboeken draagt bij tot het prettig samenwerken in een enthousiast team, waarin het plezier beleven in de omgang met mensen en boeken voorop staat.
StOK is een vrijwilligersorganisatie. Het gaat om een onbetaalde functie.

Opmerkingen
Na een kennismakingsgesprek en een week bedenktijd volgt een “snuffelperiode” van 4 weken en een evaluatie. Tijdens een inwerkperiode van circa 3 maanden wordt u geleerd om met het catalogussysteem te werken en met van belang zijnde internetsites.
Na deze periode wordt u geacht zelfstandig te kunnen/durven werken.

Vacature hoofdredacteur nieuwsbrief StOK

Functieomschrijving
StOK geeft 4 keer per jaar een nieuwsbrief “StOKpaardje” uit voor de “vrienden van” en andere geïnteresseerden in oude kinderboeken. De artikelen zijn veelal boekbesprekingen van titels uit onze collectie. U kunt de StOKpaardjes vinden op onze website.
Wij zoeken een hoofdredacteur die een enthousiast team kan begeleiden.

Taken zijn:

• Voorzitten van de redactievergaderingen (4x per jaar)
  • Initiëren van artikelen
  • Contact leggen en onderhouden met auteurs
  • Bewaken van de deadlines
  • Redigeren van de binnengekomen kopij
  • Zo nodig vinden van passende illustraties bij de artikelen
  • Inhoudelijke bijdrage leveren aan onze Nieuwsbrief
  • Desgewenst het daadwerkelijk samenstellen en digitaal verspreiden van het StOKpaardje

Daarnaast is er de mogelijkheid om andere werkzaamheden te verrichten voor StOK, zoals hetuitzoeken en verwerken van schenkingen of het bemensen van de uitleenruimte en bezoekers tewoord te staan. Dit gaat uiteraard in overleg.

Vereisten
Goede contactuele eigenschappen zijn vereist, evenals een uitstekende beheersing van de Nederlandsetaal; computerervaring is handig. Affiniteit met (oude) kinderboeken draagt bij tot het prettig samenwerken in een enthousiast team, waarin het plezier beleven in de omgang metmensen en boeken voorop staat.
StOK is een vrijwilligersorganisatie, en het gaat dus om een onbetaalde functie.

Opmerkingen
Na een kennismakingsgesprek en een week bedenktijd volgt een “snuffelperiode” van 4 weken en een evaluatie. Daarna volgt een inwerkperiode van circa 3 maanden.
Na deze periode wordt u geacht zelfstandig te kunnen/durven werken.

Mocht bovenstaande uw interesse hebben gewekt, dan nodigen wij u van harte uit om te reageren.