Vrijwilliger worden

Zoekt u een uitdaging? Houdt u van oude kinderboeken? Vindt u het leuk om met mensen te werken? Kunt u met een computer werken en heeft u een paar uurtjes per week over die u op een leuke manier wilt besteden?
Word dan vrijwilliger bij StOK!

StOK heeft bijna vijf jaar gastvrjiheid genoten in de Bibliotheek Deventer, maar in het nieuwe gebouw is geen plaats voor ons, en daarom gaan we voorjaar 2018 verhuizen naar Het Stadshuus in Lochem. Daar moeten wij een heel nieuw team gaan opbouwen, dat onze activiteiten gaat voortzetten en uitbreiden!

Het bestaan van StOK hangt af van de inzet van vrijwillige medewerkers, want StOK heeft geen betaalde krachten in dienst. Vrijwilligers hebben de dagelijkse leiding, verzorgen vitrines, verzorgen lezingen, repareren boeken en ontvangen met veel plezier leners, lezers en andere geïnteresseerden. Iedereen krijgt de ruimte om na een vrijblijvende "snuffelperiode" die activiteiten uit te voeren waar hij/zij plezier in heeft, en vanuit de bestaande organisatie zal het nieuwe team natuurlijk goed worden ingewerkt.

De hoeveelheid tijd die u er in wilt steken wordt in overleg geregeld. Interesse? Neem voor meer informatie contact met ons op! Bel Alexander Dudok van Heel (secretaris), tel. 0614 68 32 48 of
Diederik Gerth van Wijk (penningmeester), tel. 0622 27 81 55 of mail naar: bestuur@stichtingtoudekinderboek.nl

Momenteel zijn er vacatures voor:

• medewerkers inhoudelijke taken
  • medewerkers communicatie en verkoop
  • coördinatoren
  • bestuursleden

Vacatures medewerker inhoudelijke taken StOK

Functieomschrijving
StOK verkrijgt haar boeken uitsluitend door schenkingen. Het helpen uitzoeken en verwerken van die schenkingen vormt het hoofdbestanddeel van uw werkzaamheden.
Daarnaast bent u samen met een ervaren collega gedurende een dagdeel van 3 uur aanwezig in het kinderboekenleenmuseum StOK. Taken kunnen zijn o.a.:

• bezoekers ontvangen
  • informatie geven over de doelstelling en
  • zo nodig de bezoeker helpen om een antwoord te vinden op vragen
  • mede vormgeven aan collectiebeleid
  • schenkingen beoordelen voor opname in collectie
  • boeken en mutaties opnemen in de collectie (Wise-catalogus) volgens vaste procedures
  • selecteren boeken voor verkoop en/of langdurige uitleen
  • zoekservice; opzoeken van boeken die opgevraagd worden
  • selecteren boeken voor reparatie
  • schrijven van artikeltjes over oude kinderboeken
  • mede vorm geven aan het periodiek van StOK (het Stokpaardje)

Vereisten
Goede contactuele eigenschappen en enige computerervaring zijn vereist. Affiniteit met (oude) kinderboeken draagt bij tot het prettig samenwerken in een enthousiast team, waarin het plezier beleven in de omgang met mensen en boeken voorop staat.

Opmerkingen
Na een kennismakingsgesprek en een week bedenktijd volgt een “snuffelperiode” van 4 weken en een evaluatie. Tijdens een inwerkperiode van circa 3 maanden wordt u geleerd om met het catalogussysteem te werken en met van belang zijnde internetsites. Na deze periode wordt u geacht zelfstandig te kunnen/durven werken.
StOK is een vrijwilligersorganisatie. Het gaat om een onbetaalde functie.

Vacatures coördinator StOK

Functieomschrijving
Om alles in goede banen te laten lopen is er ook organisatietalent nodig. Zowel de inhoud als de organisatie moet gecoördineerd worden. Momenteel zijn de taken over twee coördinatiren verdeeld, maar dat kunnen er ook meer worden. De taken die verdeeld moeten worden:

• supervisie op het literair collectiebeleid
  • ontwikkelen activiteitenplan rondom het oude kinderboek als cultureel erfgoed in samenwerking met lokale/landelijke  instellingen
  • contacten met de bibliotheken en Rijnbrink
  • contacten met landelijke en lokale instellingen rondom het oude kinderboek
  • onderhouden contacten Het Stadshuus
  • werving en selectie vrijwilligers
  • zorgdragen voor inwerkprogramma’s
  • zorgdragen voor evaluatiemomenten
  • afstemming werkzaamheden en roosterplanning
  • onderhouden contacten bestuur

Opmerkingen
StOK is een vrijwilligersorganisatie. Het gaat om een onbetaalde functie.

Vacatures bestuurslid StOK

Functieomschrijving
Ons kinderboekenleenmuseum bestaat bijna 20 jaar. Als bestuurslid bepaalt u mede het beleid van Stichting ’t Oude Kinderboek t.a.v. de sfeer en werkwijze binnen de stichting, de boekencollectie, de verspreiding van de (digitale) bestanden, de financiën en de huisvesting.

Vereisten
Goede contactuele eigenschappen en HBO-niveau zijn voorwaarden.
Binnen het in principe vijfhoofdige bestuur dat 4 tot 5 keer per jaar steeds ca 1.5 uur bijeenkomt, wordt steeds gezocht naar gemeenschappelijke standpunten t.a.v. het beleid. Kleinere zaken worden onderling per mail afgehandeld. Dit alles in nauw overleg met de medewerkers, die ook in het bestuur een vertegenwoordiging hebben. StOK werkt met een zeer beperkt budget waardoor ook de bestuursfunctie onbetaald is.
Soms verrichten bestuursleden ook hand- en spandiensten bij de uitvoerende werkzaamheden.

Opmerkingen
Na een kennismakingsgesprek loopt u enkele maanden mee, gevolgd door een evaluatie.
Affiniteit met (oude) kinderboeken draagt bij tot het prettig samenwerken in een enthousiast team, waarin het samen plezier beleven in de omgang met mensen en boeken voorop staat.
Als u de instandhouding van een culturele instelling als een uitdaging ziet en het interessant vindt om de werkzaamheden van StOK binnen het grotere geheel van de BD goed te laten verlopen neem dan contact met ons op.

Pim van Hulst, voorzitter