StOKpaardje

Stichting 't Oude Kinderboek heeft ernaar gestreefd om de rechten betreffende de illustraties en de afbeeldingen te regelen volgens de wettelijke bepalingen. Degenen die desondanks menen zekere rechten hierop te kunnen doen gelden, kunnen zich alsnog tot Stichting 't Oude Kinderboek wenden. Zonder toestemming van StOK mag niets uit de artikelen worden overgenomen.
Hierna volgen de artikelen die in de digitale nieuwsbrief StOKpaardje zijn opgenomen.
Aangezien artikelen snel verouderen, kunnen sommige links verjaard zijn.

Pagina 1 van 23  > >>

Twee zusjes

De foto in het artikel van de zusjes Marie en Mien Michels is uit 1892. Hun vader, moeder en 3 broertjes waren overleden. De oudste, Maria Gerarda (1869) werkte als dienstbode en betaalde zo de opleiding van Hermina Maria (1873) die naaister werd. Hun vader Andreas was geboren in de Walstraat in Deventer. Zijn ouders waren Johannes Michels (Duitsland) en Hermina Maria Eynthoven (Bathmen). Andreas was nog klein toen het gezin naar Rotterdam verhuisde.

Een evacuatie met boeken

Als jongen las ik al graag en heel veel. Mijn vader had mij al leren lezen voor ik naar de lagere school ging. Maar ik zeg wel eens:” Mijn moeder heeft mij het lezen geleerd.” Zij begeleidde mij namelijk in de keuze van de boeken die ik bij de leesbibliotheek mocht lenen. Wij woonden in Arnhem en ik was acht jaar toen daar op een mooie zondag op 17 september 1944 “De slag om Arnhem” ontbrandde en enkele dagen later volgde de evacuatie van die stad. Mijn moeder had in de haast van het inpakken van spulletjes er toch nog aan gedacht een drietal boeken voor mij mee te nemen. Ze zal wel gedacht hebben: “Als hij wat te lezen heeft, ontgaat hem veel ellende.” Het waren drie kwartjesboeken.

Boekbespreking: Marijke trilogie van Cissy van Marxveldt

Gelezen: hertaalde uitgave uit 2002 van de oorspronkelijke uitgaven in drie delen: Marijke (1929), De toekomst van Marijke (1932) en Marijkes bestemming (1934). Deze uitgave werd geheel herzien en bewerkt door Jan van Marxveldt (pseudoniem van Leo Beek, jongste zoon van de schrijfster). Uitgeverij: Voorkeurboek, Kampen. Omslagillustraties: Gerda van Gijzel.
Plaatje in het artikel: een oude uitgave.

Jaargang 11, nummer 4, 2015

Geschonken boeken besproken: Het verkeer II, plaatjes en praatjes over de ontwikkeling van het verkeer

Het is leuk om een boek tegen te komen uit ons eigen Deventer! Iedereen kent wel de bekende Verkade-albums, maar in het midden van de vorige eeuw was het sparen van plaatjes heel populair. Voor velen de enige manier om aan mooie boeken te komen. Bijna alle bekende merken hadden wel iets te verzamelen. Wie weet nog dat je bij de HO Havermout Tom Poes-plaatjes kon sparen? Het Verkeer I van de Fa. Bussink was zo gewild dat er al gauw een vervolg op stapel werd gezet....

Jaargang 11, nummer 4, 2015

Boekbespreking: Over vier uur .....!

Hoe vinden we een antwoord op het vraagstuk van de overbevolking op aarde? Als er geen afdoende maatregelen worden genomen, dreigt er volgens Prof. Denckers een ernstig ontwrichte samenleving vol werkloosheid, armoede en oorlogen te ontstaan. De professor meent het antwoord te hebben: een fantastisch, geniaal, eenvoudig plan, maar niet zonder risico's!

Jaargang 11, nummer 3, 2015