Over StOK

Geschiedenis in het kort

In oktober 1998 werd er in de Laarstraat in Zutphen (zie foto hiernaast) een filiaal geopend van Stichting Kinderboek Cultuurbezit te Winsum (Gr.).

Dit filiaal is in 2005 zelfstandig geworden en doorgegaan onder de naam Stichting 't Oude Kinderboek, kortweg StOK genoemd.

Omdat het pand in Zutphen te klein werd, is StOK eind 2013 verhuisd naar Deventer, waar ze in de Centrum Bibliotheek Deventer onderdak heeft gevonden als zelfstandige organisatie.

Er wordt een unieke collectie kinder- en jeugdboeken bewaard en getoond. Daardoor heeft StOK wel wat weg van een museum.

Stichting ’t Oude Kinderboek (StOK) heeft als doelstelling het verzamelen, bewaren en ter inzage geven van in principe niet recent verschenen kinder- en jeugdliteratuur, in het bijzonder uit het Nederlands taalgebied. Het merendeel van de boeken wordt uitgeleend, een klein deel is slechts ter inzage.