Over StOK

StOKpand-Laarstraat-ZutphenIn oktober 1998 werd in de Laarstraat in Zutphen een filiaal geopend van Stichting Kinderboek Cultuurbezit te Winsum (Groningen). Dit filiaal is in 2005 zelfstandig geworden en door gegaan onder de naam , kortweg StOK genoemd.

Omdat het pand in Zutphen te klein werd, is StOK eind 2013 verhuisd naar Deventer, waar ze in de Bibliotheek Deventer onderdak vond als zelfstandige organisatie.

Medio 2018 is StOK verhuisd naar Lochem en heeft haar intrek genomen in Het Stadshuus. In het souterrain van het voormalige stadhuis heeft StOK een prachtige presentatieruimte (de Boekenkamer) waar bezoekers op hun gemak kunnen genieten van een grote collectie oude kinderboeken. Direct grenzend aan de Boekenkamer bevindt zich de kluis waar het grootste deel van de collectie van StOK te vinden is.

Boekenkamer StOK Lochem

Boekenkamer StOK- Het Stadhuus/Lochem

Stichting ’t Oude Kinderboek (StOK) heeft als doelstelling het verzamelen, bewaren en ter inzage geven van in principe niet recent verschenen kinder- en jeugdliteratuur, in het bijzonder uit het Nederlands taalgebied. Het merendeel van de boeken is uitleenbaar, een klein deel is slechts ter inzage.